مشارکت در ساخت
مشارکت در ساخت یکی از عبارات پر تکرار در زمینه ساخت و ساز میباشد که ممکن است زیاد شنیده باشید، اما دقیقا ندانید منظور از مشارکت در ساخت چیست ؟ ممکن است شنیده باشید که مثلا صاحب خانه ای ملک یا زمین خود را در اختیار سازنده ای گذاشته باشد تا آن را بسازد و تبدیل به ملکی جدید بکند و در ازای این خدمات مالک بخشی از آن شود ؛ اگر به این فکر میکنید که ملک قدیمی خود را بفروشید و با سرمایه حاصله ی آن ملک جدیدی بخرید.
مشارکت در ساخت از بهترین راه هایی است که میتواند شما را صاحب ملک کند و باعث رشد سرمایه شما بشود.اگر با همه جنبه های مشارکت در ساخت آشنا باشید این امر می تواند فواید بسیاز زیادی برایتان داشته باشد و منافع شما را حفظ کند. یکی از آنها افزایش استحکام بنا است.
فواید مشارکت در ساخت
1.استحکام بنا
اولین و شاید یکی از مهمترین فواید مشارکت در ساخت این است ملک ساخته شده بازسازی میشود و بافت فرسوده شهر را از بین میبرد. خانههای کلنگی معمولا عمری بالای ۲۵ سال دارند؛ این در حالی است که ۲۵ سال پیش قوانین ساخت ساختمان به اندازه امروز پیشرفته و بسط یافته نبوده و از طرفی نظارت چندانی هم بر اجرای دقیقشان وجود نداشته است.
کسی نیست که نداند ایران روی کمربند زلزله قرار دارد؛ به همین دلیل لازم است ساختمانها در ایران در برابر زلزله مقاوم باشند. آییننامه ۲۸۰۰، که در حال حاضر معیار اصلی برای تعیین مقاوم بودن یا نبودن ساختمانها در برابر زلزله است، اولین بار در سال ۱۳۶۷ تصویب شده است. این آییننامه تا به امروز پیشرفت بسیار زیادی داشته و اصلاحات زیادی روی آن انجام شده است.
2. زیبایی ساختمان
همانطور که میدانید ساختمان های قدیمی که معمولا در بافت فرسوده شهر قرداد دارند از زیبایی ظاهری برخوردار نمیباشند. این ساختمان های به اصطلاح کلنگی ،نمای شهر رو از زیبایی محروم میکنند و همچنین از درصد رفاه ساکنین میکاهند. چه بهتر است که با بستن قرداد هایی نظیر مشارکت در ساخت این ساختمان هارا بازسازی کرده و زیبایی را به شهر برگردانیم.
3. استفاده از امکانات و تجیهزات روز
پر واضح است که ساختمان های قدیمی از تجهیزات ساختمان های امروزی بهره نمیبرند. امکانات و تجهیزاتی که برای ساکنین رفاه رو به همراه دارند. از طرفی از روی علاقه و یا احساس نیاز به امکانات ساختمان های امروزی عموم مردم گرایش به سکونت در این ساختمان هارا دارند. به طور مثال ساختمن های قدیمی آسناسور ، سیستم ضد حریق ، درب ضد سرقت و … ندارند که نیاز های اساسی ساختمان های امروزیست.
همانطور که میدانید،اولین مرحله برای آغاز پروژه مشارکت برآورد اقتصادی آن است. در بسیاری از مشارکت ها به سبب تامین نکردن متراژ اولیه، مشارکت در ساخت از دیدگاه اقتصادی اقتصادی سودمند نیست و راه حل بهتر فروش ملک است. برای تخمین سود دهی باید به مواردی مانند ارزش زمین مالکین و میزان تراکم مجاز ساخت (جواز) را مورد بررسی قرار داد.
چگونه درصد مشارکت در ساخت را تعیین کنیم؟
برای تعیین میزان سهم صاحب ملک و سازنده در قرارداد مشارکت در ساخت اصول رایجی وجود دارد که با آنها آشنا خواهیم شد. البته نوسانات بازار مسکن و عدم ثبوت قیمتها، باعث میشود خیلی از افراد هنگام شرح و بست قرارداد مشارکت در ساخت دچار دوگانگی میشوند. به طور کلی ، در حالت معمول اساس قیمت را بر وضعیت روز قرار میدهند.
به طور مثال در شهر تهران، فرمول محاسبۀ مشارکت در ساخت در هر منطقه بر اساس «قیمت هر مترمربع آپارتمان نوساز در آن منطقه» قرار دارد.
طبق این موضوع، اگر میانگین قیمت هر مترمربع آپارتمان نوساز در منطقه ای که قرار است مشارکت در ساخت آن محل انجام شود تا ده میلیون تومان باشد، معمولاً تقسیم سود به صورت برابر (۵۰-۵۰) انجام میشود. در غیر این صورت و اگر متوسط قیمت هر مترمربع آپارتمان نوساز در آن منطقه بین ده میلیون تا پانزده میلیون تومان باشد، میزان سود تغییر کرده و سهم مالک زمین ۵۵% و سهم سازنده ۴۵% محاسبه میشود.